Ses Frekansı Nasıl Ölçülür

Ses Frekansı Nedir ?

Ses komşu moleküllerin saniyede belirli bir sayda titreşmeleri ve bunu birbirlerine aktarmaları ile oluşur ve yayılır. İşte bir saniyede oluşan titreşim sayısı sesin frekansıdır. Bu frekans birim olarak Hertz (Hz) ile ifade edilir. Örneğin, insan kulağının duyabildiği en bas ses 20Hz’dir ki bu da saniyede 20 titreşim demektir. Aynı biçimde, duyabildiğimiz en tiz ses olan 20kHz de saniyede 20.000 titreşime karşılık gelir. Yaşı belli bir olgunlukta olanlarımız günlük TV yayını başlamadan önce ekrana verilen yuvarlak test resmi ve ona eşlik eden sesi hatırlayacaklardır. Bu da 1kHz frekansıdır.

Tabiattaki bütün sistemlerin sahip olduğu bir tabii frekansı vardır. Bu sisteme dışarıdan herhangi bir titreşim verilirse, verilen titreşimin frekansı tabii frekansa eşit olduğunda rezonans denen hadise meydana gelir.

Ses Frekansı Nasıl Ölçülür
Titreşimin genliği artar. Mesela asma köprülerin belirli bir tabii frekansı vardır. rüzgar etkisiyle köprü sallanmaya başlayınca, frekansı tabii frekansa erişirse, köprü yıkılmaya kadar gider. ABD’de bulunan bir asma köprünün rezonans sebebiyle yıkılması tarihi bir vak’adır. Benzer şekilde masa üzerinde duran su bardağının da kendisine has bir tabii frekansı vardır. Bu frekansa eşit bir frekansta ses çıkarıldığında bardağın paramparça olması deneylerle görülmüş olaylardandır.
Sesin oluşması için bir titreşim olması gerektiğinden bahsetmiştik. Bu titreşim hareketi yayıldığı ortamda, denizdeki dalgalara benzer şekilde ilerler(ses dalgası).

Ses Frekansı Nedir?

Yandaki resimde özel bir görüntüleme sistemiyle bir ses aygıtından çıkan titreşimlerin nasıl dalga şekline dönüştüğü gösteriliyor. Bu dalgaları, titreşimin arttığı ve azaldığı noktaları gösternektedir. Tıpkı dalgaların yükselip alçaldığı gibi.

Sesin Frekansı: Ses dalgasının frekansını öncelikle grafik üzerinde bakarak görelim. Aynı süre içinda daha fazla dalga oluşturan sesin frekansı daha fazladır.
Tanım olarak ses frekansı şöyle tanımlanır: Saniyede oluşan ses miktarına frekans denir.

Frekans Dalgaları

Örneğin sivrisinek saniyede 600 defa kanat çırpar. Kuşlar ise saniyede 5 kanat çırpar. Sizce hangi canlının çıkardığı ses daha yüksek frekanslı olur?

Tabi ki saniyede daha fazla ses çıkarak sivri sineğin ses frekansı daha fazladır.
Sessin frekansı arttıkça incelir. Yüksek frekanslı sesler ise kalın seslerdir.

Sesin Genliği:
Ses genliği frekanstan farklıdır. Frekansta sesin tonu önemliyken genlik açısından sesin yüksekliğinin önemi vardır. Örneğin bir kamyonun ses genliği motosikletinkinden büyüktür.

Yanmaz Akustik Süngerleri

Ses Yalıtım Malzemeleri Nelerdir ?

Yanmaz Akustik Sünger : Piramit sünger, yumurta sünger, spesiyal sünger, labirent sünger, düz sünger, basotect melamin sünger

Yanmaz Akustik Süngerleri

Akustik Sünger : Tekno touch sünger (İpeksi kadife kumaş kaplı sünger), vicoustic flexi a50 sünger, bass küpü, basstrap sünger

Akustik Süngerler

Ses Kesici Süngerler : Rebonded bondex süngerpan, bariyerli akustik sünger, bariyerli rebonded bondex süngerpan, akustik bondex sünger

Bariyerli Ses Kesici Süngerleri

Akustik Kaplama Paneller : Akustik kumaş kaplı panel, masa seperatörü, akustik yüzer tavan paneli, akustik baffle, akustik paravan

Akustik Kaplama Paneller

Titreşim Emici Zemin Ses Yalıtım Malzemeleri : Mantar şiltesi, kauçuk levha, mantarlı kauçuk levha, kauçuk tabanlı akustik halı

Titreşim Emici Zemin Ses Yalıtım Malzemeleri

Diğer Ses Yalıtım Malzemeleri : Ağır epdm ses bariyeri, ses yalıtım bandı, heraklite panel, taş yünü, aks rapid sünger yapıştırıcısı, akustik kumaş

Ses Yalıtım Malzemeleri

 

Duvar Ses Yalıtımı

Gürültü Ses İzolasyonu Nedir

Gürültü Ses İzolasyonu Nedir ?

Gürültü, yaygın olarak, istenmeyen ses veya ses kirliliği anlamına gelmektedir. Elektronik alanında gürültü; pre amplifikatör,televizyon gibi ses veya görüntünün çevrilmesini sağlayan sistemlere etki eden, iletilmek istenen bilgi sinyaline karışan parazitlerdir.

Duvar Ses Yalıtımı

Gürültü sesi olarak düşünüldüğünde, genellikle bir anlam ifade etmeyen, belli bir yüksekliği aşan seviyeler için kullanılır. Bu şekilde yaklaşıldığında, yüksek seviyeye ulaşmış herhangi bir ses gürültüdür. Diğer yandan, örneğin iki kişi arasında geçen bir diyaloğu, konuşmaya katılmayan üçüncü bir kişi “gürültü” olarak algılayabilir. Köpek havlaması, komşunun çaldığı yüksek sesli müzik, yoldan gelen araç sesleri veya kırsal bir bölgede duyulan uçak sesi de aynı şekilde “gürültü” olarak değerlendirilebilir.

Gürültü Nedir

Gürültü, insanlar veya elektronik cihazlar arası iletişimi, gönderilmekte olan iletiyi engelleyerek, iletinin anlamını değiştirerek ve hatta çarpıtarak zorlaştırabilir veya imkansız hale getirebilir.

Gürültüyü, hoşa gitmeyen, istenmeyen, rahatsız edici ses olarak tanımlanmaktadır. Ses, ölçülebilir ve varlığı kişiye bağlı değişmeyen nesnel bir kavram olmakla birlikte gürültü kişiye özel, öznel bir kavramdır.

Gürültü Ses İzolasyonu Nedir

Çevre sorunları içinde bulunan gürültü kirliliği (akustik kirlilik) gelişmiş ülkelerde sanayileşme sürecinin sonuçlarından biri olarak ve teknoloji artığı biçiminde ortaya çıkmış ve başta ulaşım gürültüleri olmak üzere 1960 lı yıllardan sonra toplumun çeşitli kesimleri için büyük bir ilgi alanı durumuna gelmiştir.

gurultu 3

Ses Yalıtımının Tekniği Nedir ?

Ses yalıtım uygulamalarının tek bir modeli yoktur. Yani her mekan için aynı uygulama yapılamaz. Hangi malzeme nasıl kullanılacak bunları belirleyebilmek için ses ölçümü yapmak gerekmektedir. Duvar ses yalıtımı ile ilgili bir örnek verelim. Komşunuzdan gelen seslerin kesilmesi için ses yalıtımı yapmak istiyorsunuz.

Ses İzolasyon Çalışmalarımız

Çoğunlukla yapı malzemelerinin kalitesizliği yüzünden 15cm e kadar ulaşan alan kaybı yaşayabilirsiniz. Çünkü bu tip ses yalıtım uygulamalarında bondex süngerpan ve ağır epdm ses bariyeri kullanılmaktadır. İki malzemenin arasında hava boşluğu olmaz ise kullanılan ses yalıtım malzemelerinin ses kesim oranlarından faydalanamayız. Teknik çizimlerimize göz gezdirirseniz bulunduğunuz mekan için yapılabilecek uygulama modellerini inceleyebilirsiniz.

ibb alibeykoy ek hizmetleri radyo ipeksi basotect sunger uygulamasi 4 2

Ses Yalıtımı Nerelerde Yapılır ?

Ses yalıtımı yankı, eko ve gürültünün olduğu her bölgede yapılabilir. Uygulamalar; ev ses yalıtımı, hastane odası ses yalıtımı, stüdyo ses yalıtımı, emar odası ses yalıtımı, bateri odası ses yalıtımı, piyano odası ses yalıtımı, toplantı odası ses yalıtımı, call center (çağrı merkezi) ses yalıtımı, ofis ses yalıtımı, spor salonu ses yalıtımı, tekne motoru ses yalıtımı, konferans salonu ses yalıtımı, tiyatro salonu ses yalıtımı, sinema  salonu ses yalıtımı, ev sinema salonu ses yalıtımı, odyoloji odası ses yalıtımı, reji odası ses yalıtımı, radyo odası ses yalıtımı, disko-bar ses yalıtımı, müzik odası ses yalıtımı, jeneratör odası ses yalıtımı, zemin ses yalıtımı ve daha birçok uygulama alanı bulunmaktadır.

RADYO ODASI SES YALITIMI – SES KAYIT ODASI AKUSTİK YALITIM UYGULAMASI

Radyo Odası Akustik Ses Yalıtım Uygulaması Radyo Odası Ses Yalıtımı

OFİS SES YALITIMI – ÇALIŞMA ORTAMI AKUSTİK SES YALITIM UYGULAMASI

Ofis Ses YalıtımıÇalışma Ortamı Ses Yalıtımı

TOPLANTI ODASI SES YALITIMI – GÖRÜŞME SALONU AKUSTİK SES DÜZENLEME

Toplantı Odası Ses YalıtımıToplantı Odası Akustik Ses Yalıtım Uygulaması

ÇAĞRI MERKEZİ SES YALITIMI – CALL CENTER AKUSTİK SES YALITIM UYGULAMASI

Call Center Ses YalıtımıÇağrı Merkezi Ses Yalıtımı

STÜDYO SES YALITIMI – MÜZİK ODASI AKUSTİK SES YALITIM UYGULAMASI

Stüdyo Odası Akustik Ses Yalıtımı Stüdyo Odası Ses Yalıtımı

SİNEMA SALONU SES YALITIMI – SES AKUSTİĞİ DÜZENLEME UYGULAMALARI

Sinema Salonu Akustik Ses Yalıtımı Sinema Salonu Ses Yalıtımı